fbpx

През далечната 2013 година, Европейската комисия поръчва изготвянето на доклад за това как пиратството се отразява на продажбите на музика, филми, книги и игри в ВС. Странното е, че този доклад не вижда бял свят. Това може би се дължи на факта, че всъщност няма данни пиратството да вреди по някакъв начин на продажбата на защитените творби, а дори при компютърните игри оказва положително влияние.
Всичко това можеше да не ни стане ясно, ако не беше намесата на една евродепутатка (член на Европейския парламент) Julia Reda . В нейният блог https://juliareda.eu/…/09/secret-copyright-infringement-st…/ тя споменава и заключението на доклада, а именно : “С изключение на наскоро излезлите касови филми, няма доказателства, които да потвърждават, че нарушаването на авторските права вреди на продажбите”*
Сега, както видяхме по-горе единствени засегнати са наскоро излезлите филми. Интересен е процента с който са намалели продажбите на билети – 4.4%. Смешно нали ?
Още по-интересното в случая е, че Европейската комисия е опитала да скрие този доклад и само намесата на Julia Reda е довела до публикуването му. Нека да напомня, че в момента Европейската комисия се опитва да приеме крайно спорен закон с който да задължи доставчиците на интернет да филтрират цялото съдържание, което минава през тях. Включително те да носят отговорност, ако някой нарушава някакви авторски права в интернет. Аз, както и моята организация ILAC – International Legal Advice Center сме твърдо против този закон, като чрез ILAC сме подели инициатива срещу приемането на спорните разпоредби. Всъщност не сме само ние можете да видите и малка част от останалите организации които са против на сайта https://stopthecensorshipmachine.net/ .

*Мой превод от блога на Julia Reda