fbpx

10352825_798430636918608_7589595362977354617_nПърво следва да се подчертае, че макар целият приет план за неутралност на мрежата да е един изключително полезен инструмент на държавата за либерализация на интернет, същият може да бъде използван и за допълнителен контрол, каквато е и функцията на всички държавни учреждения, но за това по-късно.
Бъдещето на интернет такъв какъвто го знаем.

Нека обърнем внимание какво точно представлява този План за неутралност на мрежата или иначе казано Open Internet Order ( детайлно можете да разгледате приетият план тук – http://www.scribd.com/doc/258496522/FCC-Open-Internet-Order-February-2015 ) . Въпросният план, има за цел да забрани неща, като :

1. Платена приоритизация – Това понятие е сравнително ново в мрежата. С нарастването на скоростите в интернет предоставяни от доставчиците на подобни услуги, се появи и тази приоритизация. Това представлява облагодетелстване на определени сайтове (които си плащат) за сметка на други, за чието зареждане потребителите чакат доста по-дълго време. В САЩ това се използваше от доставчиците на интернет във връзка с по-ресурсоемки сайтове и приложения – например такива които стриймват филми и др.

2. Край на делата с доставчиците на услуги, които предоставят защитено авторско право на трети лица.

3. Забрана за блокиране на съдържание в интернет – тук това се отнася само за легално съдържание. Остава възможността да се блокира съдържание, което нарушава закон, например авторски права или детска порнография. В случая, както и когато се приемат закони в България, законотворците не са направили ясна система за това кое е законно и кое не е. Това оставя възможност на доставчиците на интернет да правят каквото си искат и да блокират избрани от тях сайтове под предлог, че предоставят нелегално съдържание. Всичко това става без решение на съда или друг регулиращ орган.

Като цяло, въпросният план е стъпка в правилната посока. Опитва се да остави интернет свободно, конкурентно и общодостъпно за всички място. Както беше споменато по-горе, остава да видим дали ще има рестриктивен контрол, чрез този план. Изброените по-горе способи могат да бъдат използвани, както в полза на потребителите, така и в техен ущърб. Развоя от тук нататък ще бъде показателен за бъдещото развитие на интернет и интернет правото, както в САЩ така и в ЕС.